Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Γεωγραφία για μικρούς & μεγάλους



Παγκόσμιος πληθυσμός

Ίσως να ακούσατε τον τελευταίο καιρό ότι στις 15 Νοεμβρίου 2022 η γη μας ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια κατοίκους. Δύο μήνες μετά έχουμε ήδη γίνει 11 εκατομμύρια περισσότεροι!
Για να κάνουμε μια σύγκριση, ας σκεφτούμε ότι το 1951, δηλαδή όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ήταν παιδιά, η γη μας είχε μόνο 2.580.000 κατοίκους. Δηλαδή, σε 72 χρόνια, ο πληθυσμός της γης έχει υπερτριπλασιαστεί!
Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους του πλανήτη μας ζουν στην Ασία. Οι χώρες της Ασίας έχουν όλες μαζί πληθυσμό 4.560.000.000. Δηλαδή η Ασία έχει περισσότερο πληθυσμό απ’ό,τι όλες οι άλλες ήπειροι μαζί!
Στην Ασία βρίσκονται οι 4 από τις 5 πολυπληθέστερες χώρες στον κόσμο, που είναι κατά σειρά η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Ινδονησία και το Πακιστάν.
Τον Απρίλιο θα υπάρξει μια ιστορική αλλαγή. Η Ινδία προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει σε πληθυσμό την Κίνα, που ήταν η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου για πολλά χρόνια.
Επίσης στην Ασία βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις του κόσμου. Το Τόκυο, το Δελχί και η Σαγκάη.
Η χώρα μας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 89η θέση παγκόσμια, δηλαδή λίγο πάνω από την μέση.
Καλά όλα αυτά, αλλά πόσος θα είναι ο πληθυσμός της γης όταν μεγαλώσουμε;
Οι ειδικοί λένε ότι το 2050, που θα είμαστε μπαμπάδες και μαμάδες, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα είναι σχεδόν 10  δισεκατομμύρια. Και θα συνεχίσει να αυξάνεται – πιο αργά όμως – μέχρι το 2085, όταν δηλαδή θα είμαστε ίσως παππούδες και γιαγιάδες. Μετά θα αρχίσει αργά να μειώνεται.
Και μια ακόμα μεγάλη αλλαγή: Το 1950 3 στους 10 ανθρώπους του πλανήτη ζούσαν σε χωριά.  Ίσως αυτό να συνέβαινε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε πόλεις. Και το 2050 σε πόλεις θα ζουν οι 7 στους 10 ανθρώπους του πλανήτη.

Α. Π.Σ, Α1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Ατενίζοντας το μέλλον με «όχημα» τη ν εκπαιδευτική ρομποτική Ρομποτική είναι ο κλάδος της Μηχανοηλεκτρονικής επιστήμης που καθορίζει και ελ...