Τρίτη 2 Μαΐου 2023

 Ατενίζοντας το μέλλον με «όχημα» τη
ν εκπαιδευτική ρομποτική

Ρομποτική είναι ο κλάδος της Μηχανοηλεκτρονικής επιστήμης που καθορίζει και ελέγχει την λειτουργία διαφόρων εξαρτημάτων. Συνδυάζοντας  τα σε διάφορες διατάξεις διαμορφώνεται  ένα λειτουργικό σύστημα.
Με λίγα λόγια ο κλάδος της ρομποτικής, μελετά τις μηχανές εκείνες που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας η οποία συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων (ρομπότ). Η λέξη ρομπότ προέρχεται από τη λέξη robota που σημαίνει εργασία. Τα ρομπότ έχουν ένα «εγκέφαλο – επεξεργαστή», έναν ανιχνευτή κίνησης και κάποια αισθητήρια με τα οποία αντιλαμβάνονται τα δεδομένα και ενεργούν με τους κινητήρες  που διαθέτουν.
Η ρομποτική είναι πλέον μια από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αρέσει πολύ σε εμάς τα παιδιά γιατί ακολουθεί το μοντέλο εκπαίδευσης S.T.E.M (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Η μέθοδος αυτή συνδυάζει φυσική, τεχνολογία, μηχανική κα μαθηματικά και μπορεί να μας προσφέρει αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, δημιουργικότητα, συνεργασία με τα άλλα μέλη της ομάδας, παρατηρητικότητα και ικανότητα λήψης αποφάσεων. Πέραν των μαθημάτων, των εργαστηρίων και των σεμιναρίων γίνονται και πολλοί διαγωνισμοί ρομποτικής οι οποίοι μπορούν να χαρίσουν πολλές διακρίσεις στους συμμετέχοντες.
Προσωπικά μου έκανε εντύπωση η εφαρμογή της ρομποτικής στον κλάδο της ιατρικής όπου χρησιμοποιείται ένας ανθρωπόμορφος βραχίονας σε μικροεπεμβάσεις, με τις κινήσεις του βραχίονα να ελέγχονται πλήρως από έναν ανθρώπινο χρήστη. Καταπληκτικό ε;
Χαίρομαι πολύ που ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας, δίνει την δυνατότητα σε μένα και στους συμμαθητές μου να ασχοληθούμε με την ρομποτική και να γνωρίσουμε τον θαυμαστό της κόσμο.
Κουγιουμζόγλου
Μαριάνδρεα, Γ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Ατενίζοντας το μέλλον με «όχημα» τη ν εκπαιδευτική ρομποτική Ρομποτική είναι ο κλάδος της Μηχανοηλεκτρονικής επιστήμης που καθορίζει και ελ...